Bucuresti. Aventura Coolturala

Poster A2 (jpg)

București. Aventura Coolturală a fost un proiect de educație culturală al Fundației „Voci Strămoși” care a oferit tinerilor oportunitatea de a avea un contact autentic atât cu artiști  cât și cu elemente de cultură autohtonă; totodata acest proiect a incercat sa-i sprijine in cultivarea ideilor culturale proprii.

Astfel, 200 de liceeni din București au avut ocazia să devină exploratori ai celor mai importante spații urbane bucureștene. Conduși de un ghid, tinerii au mers  la 3 plimbări urbane pentru a-și antrena capacitatea de observație vizuală a elementelor de cultură și arhitectură din București.
Cu implicarea artistei Lia Perjovschi, a fotografului Sorin Onișor și a regizorului Cătălin Saizescu, liceenii au invatat  să transmită propriile povești ale locurilor vizitate în manieră vizuală sub formă de mind map-uri, time line-uri, albume foto și clipuri documentare. Cele mai bune povești vizuale ale tinerilor au fost  distinse cu premii în bani în cadrul concursului din proiect.
Pe lângă activitățile de explorare la pas a Bucureștiului și workshop-urile de arte vizuale cu cei 3 artiști, proiectul a inclus 6 excursii la muzee și instituții de cultură, având ca teme arta și folclorul, tehnica și progresul, minorități și muzică. Cei mai activi excursioniști au fost premiați cu bilete la evenimente culturale.

În cadrul acestor excursii, s-au vizitat în fiecare sâmbăta câte trei muzee, în funcție de tematica aleasa .

  • Pe 17 septembrie , în cadul sectiunii de Arta elevii au mers la Muzeul National de Arta, Muzeul Colectiilor, Muzeul Theodor Aman. La fiecare muzeu s-a facut legătura cu un ghid, astfel ca tinerii sa poată asocia operele de artă vazute cu informațiile referitoare la artistii care le-au creat, perioadele de istorie, valoarea și importanța lor în cultura romaneasca și universala.
  • Pe 24 septembrie, tema a fost Arta și Folclor; s-au vizitat Muzeul Satului, Muzeul de Arta Populara ”Nicolae Minovici” și Muzeul de Arta Veche Apuseana.
  • La excursia culturala din data de 1 octombrie, pentru tema Diversitate culturala, s-a vizitat Muzeul Theodor Pallady și Muzeul Național de Istorie.
  • A urmat , pe 8 octombrie, în cadrul sectiunii Tehnica și Progres, vizita la Muzeul Tehnic ”Dimitrie Leonida” , Muzeul Antipa și Muzeul Hărților.
  • În cadrul sectiunii de Muzica și Dans, pe 15 si 22 octombrie s-au vizitat Muzeul George Enescu, Atheneul Roman; am mers din nou la  Muzeul Național de Arta,  Colectia Europeana și cea Romaneasca și la Muzeul Theodor Aman, pentru ca numărul elevilor care au dorit sa vadă aceste colectii a fost foarte mare.

Plimbările urbane urmate de workshop-urile axate pe arte vizuale cu Lia Perjovschi, Sorin Onișor și Cătălin Saizescu au avut loc în datele de 24 septembrie, 1 octombrie și 15 octombrie 2016, începând cu orele 10.00.  Gala de premiere a elevilor câștigători a fost organizată în data de 5 noiembrie la Connect Hub, începând cu orele 16.00. Accesul elevilor la toate activitățile proiectului a fost  gratuit.
Pentru mai multe detalii despre programul de activităților de educație cultrală și regulamentul de concurs puteți accesa / AventuraCoolturalaComunitate.

 

Program workshopuri și plimbari urbane

24 septembrie 2016– Plimbare urbana pe traseul Piața Universității- Piața Amzei -Workshop desen cu Lia Perjoski

1 octombrie 2016 – Plimbare urbana pe traseul Parcul Carol- Uranus -Workshop fotografie cu Sorin Onisor

.

15 octombrie 2016 -Plimbare urbana pe traseul Foisorul de Foc- Dealul Patriarhiei – Workshop film documentar cu Catalin Saizescu

.

Program excursii culturale

Excursia 1 – 17 septembrie 2016   Muzeul Național de Arta al Romaniei – Galeria Regală; Muzeul Colectiilor; Muzeul ”Theodor Aman”

Excursia 2- 24 septembrie 2016    Muzeul Satului; Muzeul de Arta Populara ”Nicolae Minovici”; Muzeul de Arta Apuseana

Excursia 3- 1 octombrie 2016 Muzeul ”Theodor Pallady”; Muzeul Național de Istorie

Excursia 4 – 8 octombrie 2016 Muzeul Tehnic ”Dimitrie Leonida”; Muzeul de Istorie Naturala ”Grigore Antipa”; Muzeul Hărților

Excursia 5 – 15 octombrie 2016 Atheneul Roman; Muzeul Național de Arta al Romaniei, Colectia Europeana; Muzeul ”Zambaccian”

Excursia 6 – 22 octombrie 2016 Muzeul Național de Arta al Romaniei, Colectia Romaneasca; Muzeul ”George Enescu”; Muzeul ” Theodor Aman”

REGULAMENT CONCURS 

ERATĂ REGULAMENT CONCURS

 

 

 

 

 

 

 

 

Biografie Cătălin Saizescu

foto-catalin-saizescu

Cătălin Saizescu este regizor, producător și actor. Născut în 1976, a absolvit Regie film și TV la Universitatea Hyperion, iar în 2004 a debutat cu filmul de lung metraj „Milionari de week-end”, premiat cu premiul Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film pentru debut în lung metraj.

Fiul regizorului, actorului și scenaristului Geo Saizescu, Cătălin a jucat în filme precum „Grăbește-te încet” (1981), „Păcală se întoarce” (2006), „Portretul luptătorului la tinerețe” (2010) și „Iubire elenă” (2012). A fost producător executiv pentru filmul „Păcală se întoarce” (2006), co-producător al filmului „Iubire elenă” (2012) și producătorul documentarului „Lumea lui Geo Saizescu (2014)”, dedicat tatălui său.

Cătălin Saizescu conduce compania Nerv Film și produce filme, scurt metraje, documentare și clipuri muzicale.

Mai multe despre autor: canalul youtube

 

Biografie Lia Perjovschi

foto-lia-perjovschi-2012

Lia Perjovschi este unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali din România, cu peste 500 expoziții, lectures, workshop-uri pe toate continentele. Născută în 1961 la Sibiu, Lia Perjovschi a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, iar după anii ’90, împreună cu soțul său, artistul Dan Perjovschi, și-a transformat studioul într-o adevărată arhivă de artă contemporană – o colecție de publicații (carti, reviste, cataloage) care a devenit Arhiva de Artă Contemporană și Centru de Analiză a Artei (dupa 1999). Ea propune un fel neconvențional de înțelegerea istoriei, a artei contemporane – prin practica est-europeană. De aici au pornit o mulțime de inițiative artistice alternative create de artiști contemporani, în afara rețelelor de finanțare publică.

Astfel, Lia Perjovschi și-a transformat curiozitatea de a interpreta, de a recupera sensuri pierdute și de a discuta cu publicul general într-o istorie artistică subiectivă, în care se percepe ca un “detectiv al artei”: misiunea sa este să citească, să înțeleagă și să remixeze concepte și imagini. De unde și ideea unui Muzeu al Cunoașterii, un proiect de cercetare interdisciplinară în continuă dezvoltare. Studioul soților Perjovschi din Sibiu este un spațiu primitor pentru publicul interesat de rolul cultural și istoric al artei în societate și pentru artiștii de orice vârstă care creează povești și identități noi, împotriva ideologiilor dominante.

Lia Perjovschi este un TIJ-maker, un povestitor în Text și Imagine care lucrează cu hărți mentale, simboluri și idei pentru a crea arhive, colecții, diagrame și spații creative. Preocupările sale se îndreaptă către felul în care istoria ne afectează mentalitatea, dar și către modalitățile în care putem controla procesul prin crearea unei istorii subiective.

Lia Perjovschi a expus în toată lumea, în centre și muzee de artă contemporană renumite din Spania, Austria, Elveția, SUA, Mexic, Marea Britanie, Franța, Olanda, Germania și Australia.

Mai multe despre artistă:

„Cum am devenit subiectul istoriei, şi nu obiectul ei“ – interviu cu Lia PERJOVSCHI, Dilema veche, nr. 641, 2-8 iunie 2016

Interviu cu Lia și Dan Perjovschi, Telejurnal TVR1, difuzat pe 20 aprilie 2013.

Lucrări disponibile la net/artist/lia-perjovschi

 

Biografie Sorin Onișor

foto-sorin-onisor

Sorin Onișor este cunoscutul fotograf care, de peste un deceniu, cutreieră țara și spune poveștile cărbunarilor, fierarilor, ciobanilor și ale altor personalități pitorești din satele României. Născut în 1970 în satul Ghilad din Banat, a studiat istorie și romanitate orientală la Universitatea de Vest Timişoara, fotografie la Școala Populară de Artă din Timișoara și un doctorat în antropologie la aceeași Universitate.

După 10 ani petrecuți ca profesor de istorie-geografie într-un sat din Timișoara, Sorin Onișor s-a dedicat în totalitate fotografiei. Pasiunea sa pentru sat, tradiții și istorie l-au făcut să se identifice cu fotojurnalismul etnografic, un fel de a spune povești despre oamenii satului cu care a ajuns să se împrietenească.

Printre temele la care a lucrat în proiecte fotojurnalistice se numără: Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei, Fierarii din Transilvania (teza de doctorat), Pierduţi în (dez)integrare – un proiect despre comunităţile rome din România, Copilăria în satul românesc contemporan și Oamenii Deltei, un proiect în colaborare cu Televiziunea Română.

A primit numeroase premii naționale pentru fotografiile sale și a avut expoziții în toată țara, dar și în Franța, Belgia, Spania, Polonia, Italia, Austria, Germania și Japonia. În afara proiectelor, Sorin Onișor organizează ateliere de fotografie în mai multe orașe din țară.

Mai multe despre artist:Dosar România: Sorin Onişor în Marea Hoinăreală, reportaj TVR 1, difuzat pe 17 mai 2015.

Interviu cu fotograful Sorin Onișor, Suplimentul de Cultură, Nr.456, 20 octombrie 2014.

Portofoliu: sorinonisor.ro

Rezultatele concursului. Secțiunea EXCURSII

Elevii care au fost foarte activi și au participat la mai mult de doua excursii culturale, au primit un bilet la spectacole de ținuta, în funcție de preferințe . Au fost 42 de elevi care au participat la doua sau mai multe excursii. Ei au primit bilete la Teatrul Bulandra , la spectacolul ”Arta”, la Opera Nationala la un spectacol de balet si la Atheneul Roman la un concert de muzica clasica Mozart.

template-rezultate-concurs-excursii-1 template-rezultate-concurs-excursii-2 template-rezultate-concurs-excursii-3 template-rezultate-concurs-excursii-4

Rezultatele concursului. Secțiunea DESEN 

clasament-desen-1

                          Rezultatele concursului. Secțiunea  FOTOGRAFIE

clasament-foto-1 clasament-foto-2

ALBUM CAMELIA BUDU – ȘCOALA CENTRALĂ BUCUREȘTI

ALBUM COSTIN GHIBAN – COLEGIUL NAŢIONAL DE INFORMATICĂ „TUDOR VIANU” BUCUREȘTI

  nr10 nr9 nr8 nr7 nr6 nr5 nr4 nr3 nr2 nr1

ALBUM MARINELA VALENTINA NEDELEA – LICEUL BILINGV „MIGUEL DE CERVANTES” BUCUREȘTI

marinela-nedelea-f1 marinela-nedelea-f3 marinela-nedelea-f4 marinela-nedelea-f6 marinela-nedelea-f7 marinela-nedelea-f8 marinela-nedelea-f9 marinela-nedelea-f10 mrinela-nedelea-f2 mrinela-nedelea-f5

ALBUM BEATRICE CORINA ZOICAN – LICEUL BILINGV „MIGUEL DE CERVANTES” BUCUREȘTI

zoican-f1 zoican-f2 zoican-f3 zoican-f4 zoican-f5 zoican-f6 zoican-f8 zoican-f9 zoican-f10

ALBUM MARTA MIHAELA MILOIU – COLEGIUL ROMANO-CATOLIC SFÂNTUL IOSIF BUCUREȘTI

marta-miloiu-f1 marta-miloiu-f2 marta-miloiu-f3 marta-miloiu-f4 marta-miloiu-f5 marta-miloiu-f6 marta-miloiu-f7 marta-miloiu-f8 marta-miloiu-f9 marta-miloiu-f10

ALBUM ALICE NADINE CATREA  – COLEGIUL ROMANO-CATOLIC SFÂNTUL IOSIF BUCUREȘTI

alice-catrea-f1 alice-catrea-f2 alice-catrea-f3 alice-catrea-f4 alice-catrea-f5 alice-catrea-f6 alice-catrea-f7

ALBUM ANA MARIA BARBU – ȘCOALA CENTRALĂ BUCUREȘTI

barbu-f1 barbu-f2 barbu-f3 barbu-f4 barbu-f5 barbu-f6

Rezultatele concursului. Secțiunea  SCURT METRAJ DE FILM DOCUMENTAR

clasament-film-1 clasament-film-2

BUCURESTI. AVENTURA COOLTURALA